Persoon, werk & relatie

Ondersteuning bij het aanvaardingsproces en de zoektocht naar jezelf

We zien dat veel hoogbegaafde volwassenen via hun kinderen geconfronteerd worden met zichzelf. Wanneer je van de juf te horen krijgt dat ze vermoedt dat je dochter waarschijnlijk hoogbegaafd is, voelt dit niet alleen als het ontbrekende puzzelstukje bij je dochter, maar ook bij jezelf. Dit besef kan gepaard gaan met hevige emoties, zoals boosheid omwille van gemaakte keuzes en verdriet omwille van gemiste kansen. Je kan gaan twijfelen aan wie je bent en of je het leven leidt dat echt bij je past. Of je gaat in ontkenning: ‘Ik lijk dan wel op mijn dochter en op wat ze schrijven over hoogbegaafde personen, maar ik ben echt niet slim genoeg om hoogbegaafd te zijn’.

Voor sommigen is het besef van hun hoogbegaafdheid voldoende, voor anderen is dit het begin van en aanvaardingsproces. Je stelt je de vraag hoe anders je leven had kunnen verlopen als je vroeger op de hoogte was geweest van je hoogbegaafdheid.

Er rust nog steeds een maatschappelijk taboe op hoogbegaafdheid, het wordt nog te vaak gezien als een luxeprobleem. Dat maakt dat je niet altijd terecht kan in je nabije omgeving met je vragen en emoties.

Dat jij je eigen hoogbegaafdheid een plekje kan geven is belangrijk als je hoogbegaafde kinderen hebt. Je kan hen immers pas goed begeleiden als je eerst je eigen hoogbegaafdheid aanvaard hebt.

Vaak zijn enkele gesprekken voldoende om je vooruit te helpen en je emoties een plaats te geven. Wij begeleiden jou graag in je proces en je zoektocht naar je hoogbegaafde zelf.

ALGEMENE KIJK OP BEGELEIDING 

PERSOON, WERK & RELATIE

LOOPBAANBEGELEIDING

TERUG NAAR VOLWASSENE

Ondersteuning bieden en handvaten aanreiken bij concrete hindernissen op het gebied van relaties en werk

Op bepaalde momenten in je leven word je tot nadenken gedwongen: je zoveelste carrièreswitch, het gevoel dat je niet het leven leidt dat je echt zou willen, een pijnlijke relatiebreuk, een discussie met een familielid, een bore- of burn-out, …

Vaak hangt het vastlopen samen met één of meerdere oorzaken:

  •         ik ben mijn autonomie kwijt
  •         ik kan niet om met hiërarchie
  •         anderen kunnen mij niet volgen
  •         het lijkt of niemand mij begrijpt
  •         ik verlies mij compleet in mijn werk
  •         nergens vind ik nog oprechtheid en eerlijkheid bij mensen
  •         ik zie de zinvolheid niet meer in wat ik doe
  •         ik ben mijn werk, mijn lief of … weer beu

Hoewel we hier gebruik maken van een opdeling tussen persoon, werk en relaties is deze opsplitsing deels artificieel. Hoogbegaafdheid zit in je kern en bepaalt wie je bent, hoe je in de wereld staat en hoe je relaties met anderen aangaat. De hindernissen die je ervaart zijn vaak te linken aan de blinde vlek die je (onbewust) hebt. Pas wanneer je ten volle weet wie je als hoogbegaafde bent en van daaruit patronen kan herkennen en doorbreken, zal je die moeilijkheden uit de weg kunnen gaan.

CONTACT

L-aTent vzw
BTW: BE0760.689.341

OVER L-ATENT 

Attent op zoek naar verborgen talent

Onze praktijk geeft psychologische, pedagogische en onderwijskundige ondersteuning aan de hoogbegaafde persoon en zijn omgeving en dat in alle fasen van zijn leven.