Elke Beliën – Psycholoog

Elke Beliën (°1984)

Als tiener was ik een idealist, een wat ik nu “naïeve wereldverbeteraar” noem. Ik was met andere zaken bezig en zocht diepgang in zowat alles. Op mijn 18 jaar ging ik psychologie studeren aan de KU Leuven, maar ook daar was ik nog steeds een buitenbeentje en werd faalangst mijn nieuwe zwaarlijvige vriend. 

Na mijn studies (2008) koos ik ervoor om aan de slag te gaan als psycholoog in de bijzondere jeugdzorg en in het buitengewoon onderwijs. Gedurende 10 jaar specialiseerde ik mij in de begeleiding van jongeren met ernstige gedrags- en emotionele problemen (ADHD, ASS, hechting, depressie, ODD,…). Ik ondersteunde hen bij hun zoektocht naar zichzelf, bij hun eerste stappen richting arbeidsmarkt of bij het in het reine komen met hun vaak beladen geschiedenis. Zij leerden mij al snel dat er heel mooie dingen zullen gebeuren wanneer je diagnoses loslaat en oprecht interesse toont in hun persoonlijkheid. Hierbij vertrok ik steeds vanuit wie je zelf bent als mens. Ik stond steeds aan hun zijde en was er voor hen indien nodig.

Op persoonlijk vlak was ik ondertussen naarstig bezig met mijzelf te ontwikkelen op een manier die helemaal passend was binnen de samenleving. Een vorm van (onbewuste) zelfbescherming die toen de nodige rust bood. De pijnlijke keerzijde was wel dat ik het contact met mijzelf steeds meer kwijtgeraakte. Tijd om daarbij stil te staan had ik echter niet. Na de geboorte van onze oudste zoon (2010) volgden immers nog een zoon (2012) en een dochter (2015). 

Elke Beliën

Psycholoog

   rie waren zij vanaf de geboorte heel intense, aanwezige, vermoeiende, autonome maar ook compleet verschillende kinderen. Het woord uitputting kreeg snel een totaal andere dimensie. 

In 2013 weigerde mijn driejarige zoon nog naar school te gaan. De verklaring ‘uitzonderlijk hoogbegaafd’ viel na een lange zoektocht. Het was de eerste keer dat dit woord viel binnen onze familie.  

Wij zijn nu enkele jaren verder en we hebben als gezin – met veel trial en nog meer error – onze eigen weg al redelijk goed gevonden. Gelukkig kan ik steeds rekenen op mijn man die zich al meer dan 10 jaar weet staande te houden tussen 4 eigenwijze, chaotische, intense en impulsieve hoogbegaafden. Geen idee hoe hij het doet…

Hoogbegaafdheid zit in elke vezel. Het maakt je tot wie je bent en beïnvloedt je relatie met de wereld, met jezelf en met anderen. Het stelt je voor onnoemelijk veel uitdagingen maar er is ook die hele mooie kant van hoogbegaafd te zijn: de je m’en fou houding waar velen jaloers op zijn, je vernuftige humor die niet iedereen begrijpt, je originele ideeën en oplossingen, de intensiteit van je genot,…. Het heeft zovele mooie kanten.

Vele nascholingen en verdiepingen later kreeg ik de kans om als beleidsmedewerker (2019) mijn steentje bij te dragen aan een school voor voltijds HB-onderwijs. Ook in deze job vond ik de perfecte combinatie terug van mijn 2 stokpaardjes: welzijn en onderwijs. Ik gaf het zorgbeleid mee vorm en ondersteunde ouders tijdens hun traject in onze school. Van hen hoorde ik vaak schrijnende verhalen over gemiste kansen, niet behaalde diploma’s, jobs waar men in vastliep, depressies,… 

Het is duidelijk dat nog teveel hoogbegaafden lijden in stilte, vaak omdat zij zelf niet weten dat zij hoogbegaafd zijn. Pas wanneer hun kind hen onbewust die confronterende spiegel voorhoudt, beginnen vaak de puzzelstukjes te vallen.  

Binnen L-aTent combineer ik dan ook graag mijn jarenlange ervaring als psycholoog met mijn expertise binnen het onderwijsveld. Als extra troef kan ik mijn eigen (uitzonderlijke) hoogbegaafdheid inzetten en mijn ervaringen als moeder van zulke kinderen. 

Je kan bij mij terecht voor: ! Aanmeldingsstop voor begeleidingen tot minstens eind juni 2024! Diagnostiek nog mogelijk!

 • diagnostiek 
 • psychologische begeleiding 
 • opvoedingsondersteuning 
 • (mis)diagnoses en dubbeldiagnoses
 • automatisatieproblemen bij kinderen
 • opleiding 

Sinds 2022 werk ik ook als geconventioneerd psycholoog voor zowel volwassenen als kinderen.  

Opleiding:

 • Humanistisch integratief therapeut i.o.
 • Master in de klinische psychologie
 • Geaggregeerde lerarenopleiding
 • Kernvisiecoach
 • Talentbegeleider Novilo 
 • Diverse meerdaagse opleidingen: Nieuwe Autoriteit, zelfdoding, hooggevoeligheid, ouderbegeleiding, …

Locatie:

Je kan terecht in mijn praktijk of wij trekken er samen op uit in de mooie natuur van Merksplas Kolonie. Daarnaast werk ik ook online. 

Praktijk: Steenweg op Zevendonk 69/5, 2300 Turnhout

Telefoonnummer:

+32 (0) 476 68 90 66

CONTACT

L-aTent vzw
BTW: BE0760.689.341

OVER L-ATENT 

Attent op zoek naar verborgen talent

Onze praktijk geeft psychologische, pedagogische en onderwijskundige ondersteuning aan de hoogbegaafde persoon en zijn omgeving en dat in alle fasen van zijn leven.