Oudercursus

Het opvoeden van een hoogbegaafd kind plaatst je als ouder regelmatig voor grote en toch wel enigszins andere uitdagingen.  Goed bedoelde tips uit je omgeving worden vaak tevergeefs ingezet en ook de gekende opvoedingsprincipes lijken voor jouw kind(eren) niet te werken. Hoe komt dit nu?

Een hoogbegaafd kind zit anders in elkaar en heeft daardoor ook andere noden. Door je als ouder te verdiepen in het hoogbegaafde brein en de eigenschappen die worden toegeschreven aan hoogbegaafdheid, ga je beter begrijpen waarom een andere aanpak essentieel is.

Met onze oudercursus willen wij jullie inzicht vergroten in het opvoeden van een hoogbegaafd kind alsook een antwoord bieden op jullie concrete opvoedingsvragen. Wij vertrekken hiervoor vanuit onderzoek, literatuur maar evenzeer vanuit good practices.

Op basis van onze gesprekken met ouders van hoogbegaafde kinderen hebben wij enkele vaak terugkerende thema’s uitgewerkt die de inhoud vormen van onze oudercursus.

Topic 1: Hoe zit een hoogbegaafd kind nu in elkaar?  

Tijdens deze sessie geven wij jullie graag een goede basis mee m.b.t. hoogbegaafdheid. We stellen ons de vraag wat het betekent om hoogbegaafd te zijn en welke andere noden deze kinderen hierdoor hebben. Vervolgens staan wij stil bij de krachten en kwetsbaarheden die daarmee samenhangen. Je krijgt ook te horen waarom het zo belangrijk is dat jij, maar zeker ook je kind, weet dat het hoogbegaafd is.

Topic 2: Overgevoeligheden

Intens is het woord dat veel ouders van hoogbegaafde kinderen gebruiken om hun zoon of dochter te omschrijven. De Poolse Psychiater Dabrowski is bekend geworden met zijn theorie van de Positieve Desintegratie en de overexcitabilities. Deze theorie geeft ons veel inzicht in het zijn van deze kinderen alsook in de noden die zij ervaren.

Topic 3: De zelfdeterminatietheorie

Autonomie, betrokkenheid en competentie zijn 3 begrippen die de rode draad vormen in de opvoeding van deze kinderen. Wat zij betekenen en hoe je deze als ouder kan stimuleren, kom je te weten tijdens deze sessie. Het belang van geweldloze communicatie en in je kracht staan als ouder sluit hier mooi bij aan.

Topic 4: Specifieke uitdagingen

Tijdens deze sessie staan wij stil bij hele concrete uitdagingen waar hoogbegaafde kinderen en hun ouders mee te maken kunnen krijgen: slaapproblemen, angsten, verslavingen, moeilijkheden met eten, depressie en eenzaamheid….

Topic 5: Onderwijs

Als ouder is het niet altijd evident om te weten wat de onderwijsnoden zijn van je kind en wat je als ouder van een school kan verwachten. Maar hoe en wanneer ga je als ouder het gesprek met de school aan? Wat zijn je rechten als ouders en tot waar reikt de zorgplicht van een school? Wanneer de aanpassingen binnen de klaswerking ontoereikend zijn dan zijn er gelukkig nog enkele alternatieven waarop beroep gedaan kan worden. Na deze sessie heb je een goed beeld van de uitdagingen binnen het onderwijs alsook van de mogelijkheden die er zijn zodat je als ouder ook hier sterker staat.

Topic 6: Zelfzorg

Een hoogbegaafd kind opvoeden vergt heel veel van een ouder. Goed zorg dragen voor jezelf en de relaties met de andere gezinsleden wordt daarbij nogal eens naar de achtergrond geschoven. We geven hiervoor graag nog enkele handvaten mee.

Wij bieden deze oudercursus aan in 2 vormen zodat wij nog meer tegemoet kunnen komen aan jullie individuele noden en leerstijl.

  • Interactieve versie: tijdens 6 sessies van 2u30 komen wij online samen en gaan wij aan de slag met bovenstaande topics. Interactie en leren van elkaar staan hierbij centraal waardoor wij het aantal deelnemers graag beperkt houden.
  • Informatieve versie: vind je het moeilijk om je zelf gedurende enkele vaste momenten vrij te houden? Verwerk je liever de informatie in je eigen tempo? Dan bieden wij voor jou onze oudercursus aan in de vorm van E-Modules. Je krijgt toegang tot onze E-oudercursus en je bekijkt de video’s wanneer het jou past. Om jullie ook de mogelijkheid te geven om met ons in gesprek te gaan voorzien wij 2 keer een Q&A van 1 uur als aanvulling op de video’s.

Twijfel je nog over de vorm waarin je de cursus wil volgen? Kijk dan even naar onderstaand vergelijkend overzicht.

  INTERACTIEVE oudercursus INFORMATIEVE oudercursus
Weergave live-sessies online E-modules
Inhoud 6 topics 6 topics
Tempo wekelijks eigen tempo
Startdata 3 keer per jaar zelf te kiezen
Interactie/persoonlijke inbreng tijdens elke sessie mogelijk enkel tijdens de Q&A
Prijs € 445 € 345 

ALGEMENE KIJK OP EDUCATIE

KENNISCOLLEGE

OUDERCURSUS

TERUG OUDERS

CONTACT

L-aTent vzw
BTW: BE0760.689.341

OVER L-ATENT 

Attent op zoek naar verborgen talent

Onze praktijk geeft psychologische, pedagogische en onderwijskundige ondersteuning aan de hoogbegaafde persoon en zijn omgeving en dat in alle fasen van zijn leven.