Seniorenbegeleiding

Omdat hoogbegaafdheid niet stopt bij het bereiken van je pensioen.

De stijgende aandacht voor hoogbegaafdheid in Vlaanderen gaat vooral uit naar kinderen en minder naar volwassenen, laat staan senioren. Toch is het logisch dat er zich ook in de leeftijdscategorie van de 60-, 70- en 80- plussers hoogbegaafden bevinden. Vaak weten zij het echter niet van zichzelf of is hun hoogbegaafdheid ook niet altijd zichtbaar omdat velen van hen reeds op jonge leeftijd moesten gaan werken en er daardoor minder tijd over bleef voor persoonlijke ontwikkeling.   

Uit Nederlands onderzoek bleek al dat deze groep zich vaker eenzaam voelt. De senioren moeten een deel van hun zelfstandigheid afgeven en zijn minder geïnteresseerd in het animatieaanbod binnen een zorgcentrum/dagcentrum.
Ze worden beschreven als kritisch, willen zich nog steeds verder blijven ontwikkelen en doen niet graag aan small talk. Verveling en depressie leunt dan ook om de hoek.

De ervaringen van Silvie, als voormalig directeur in een woonzorgcentrum, bevestigen de noden en het gebrek aan gepaste begeleiding van deze doelgroep maar al te goed. Ouder worden kan voor deze doelgroep, zeker wanneer dit gepaard gaat met het meer en meer afhankelijk worden, een extra uitdaging bieden omdat het net hun wens is om zo lang mogelijk autonoom en zelfstandig te blijven.

ALGEMENE KIJK OP BEGELEIDING 

PERSOON, WERK & RELATIE

LOOPBAANBEGELEIDING

SPECIAL: GIFTED FEMALES

SENIOREN

TERUG NAAR VOLWASSENE

Wat kunnen wij voor jou en anderen uit deze doelgroep betekenen?

  • We brengen kennis over omtrent hoogbegaafdheid in de zorginstelling en bieden handvaten om eenzaamheid bij hoogbegaafde senioren tegen te gaan. We werken momenteel aan een folder die aan zorgverleners heel duidelijk uitlegt hoe je met kleine aanpassingen, voor hen al een groot verschil kan maken.
  • We ontwikkelen interessante debat-programma’s omtrent kunst, cultuur, wetenschap, politiek of techniek op maat van senioren en gegeven door studenten. Deze kunnen door woonzorgcentra maar ook de KVLV, buurtverenigingen, lokale bibliotheken of een vriendengroep geboekt worden. 
  • We gaan in gesprek met jou al senior of met een familielid en kijken naar wat jouw behoeften zijn. 

We werken samen met de Nederlandse stichting ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’  en streven zo ook samen naar een maatschappij waarin een leven lang leren de norm is. 

Als senior kan je altijd zelf met ons contact opnemen, maar kinderen en kleinkinderen zijn ook van harte welkom om de eerste contacten te leggen wanneer je ouder/grootouder minder affiniteit heeft met de digitale wereld.  

Vraag ons naar de mogelijkheden!

CONTACT

L-aTent vzw
BTW: BE0760.689.341

OVER L-ATENT 

Attent op zoek naar verborgen talent

Onze praktijk geeft psychologische, pedagogische en onderwijskundige ondersteuning aan de hoogbegaafde persoon en zijn omgeving en dat in alle fasen van zijn leven.